Заради увеличената заболевамеост от COVID-19 Министерството на здравеопазването ще издаде заповед

...
Заради увеличената заболевамеост от COVID-19 Министерството на здравеопазването ще издаде заповед
Коментари Харесай

Връщат задължителните маски в болниците. Пик на COVID-19 през август -

Заради увеличената заболевамеост от COVID-19 Министерството на здравеопазването ще издаде заповед до Регионалните здравни инспекции за наложително носене на маски в лечебните заведения, най-много в областите с нараснал растеж на заболяването. Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг на здравното министерство .

Той прогнозира, че петата вълна, в която навлиза страната, ще доближи своя пик през август.

" При въздушно-капкова зараза, изключително " Омикрон " -BА-4, BА-5, който е 30 пъти по-заразен от елементарния " Омикрон ", каквито и да е ограничения не могат да спрат разпространяването. Те могат да понижат темпото и това е, към което ние се стремим ", разяснява епидемиологът.

За новата детска болница

В момента тече предпроектно изследване на 5 имота на територията на София за създаване на Национална детска болница, съобщи по време на брифинга доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на здравния министър в оставка.

Потенциалните парцели са в обсега на лечебните заведения “Св. Анна ", " Лозенец ", Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. " Овча купел ", профилираната болница за интензивно лекуване по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев ” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

По думите на Пандов предпроектното изследване би трябвало да завърши до края на юли. Ако се откри, че тези недвижими парцели са несъответствуващи, Министерството на здравеопазването би трябвало да потърси съдействието на страната или вероятно на общината, посочи той.

Докато чакаме новата детска болница, към този момент съществуващата Педиатрия се обновява

Директорът на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " доктор Благомир Здравков разяснява плана за уголемение на Педиатрията. Според него възможностите ѝ към момента са надалеч от даването на сложна помощ, защото лечебното заведение разполага единствено 6 интензивни кревати и следва да бъдат разкрити още 5. Здравков заяви, че ще бъдат построени напълно ново интензивно заведение в болничното заведение, детско незабавно поделение. Предстои да се извърши ремонт на един  етаж, в който да се създаде клиника по образна дианостика. Той уточни, че болничното заведение разполага единствено с един стандартен рентгенов апарт и постоянно се принуждават да пренасочат децата към други лечебни заведения. Предвидената сума за реализиране на плана е 280 млн. лева, заяви Здравков.

Повече пари за бременни и деца

Увеличени са цените на 67 клинични пътеки, по които се лекуват децата, като нарастването на средствата е с 36 на 100. За детско и майчино опазване на здравето в профилираната извънболнична помощ са планувани съвсем 50 млн.лв., а в допълнение са обезпечени и повече средства за посещаване в дома на новородено дете до 14 дни след изписването му, заяви министърът в оставка Асена Сербезова.

По думите ѝ за тази активност са планувани 350 хил.лв. За профилактични прегледи на деца са обезпечени 32 млн.лв., което е с 32 % повече по отношение на предходната година, добави министър Сербезова. Предвидени са и нови действия в профилактичните прегледи на деца до 18 година Общо за тази година са обезпечени 280 млн. лева за детско и майчино опазване на здравето, добави министър Сербезова.

България е на второ място в Европейски Съюз по равнище на детска смъртност, уточни още тя. Тези индикатори са разнообразни в другите области в страната, като най-изоставащи са Сливен, Видин и Силистра.

За бременните дами се плануват два спомагателни ехографски прегледа за следене на бременността, ехографско проучване за фетална морфология за всички бременни, както и проучване за хепатит С, уточни тя. За здравнонеосигурени бременни се плануват пакет от проучвания, четири прегледа и две хоспитализации при нужда по време на бременността.

Д-р Благомир Здравков, който е и шеф на работната група, която работи по Национата тактика за детско здравеопазване посочи кои са целите в тази област на здравните грижи: развитието на профилактичните действия в детска възраст и особено внимание към здравословния метод на живот; стратегии за здравословно хранене, с изключително внимание към изгодите от кърменето.

Той цитира данни на СЗО, съгласно които българските подрастващи са преди всичко в Европа по консумация на газирани питиета и сладки произведения във все по-ранна възраст. За да прекъсне отрицателната наклонност МЗ предвижда по-голям надзор на храните в учебните заведения и детските заведения, както и върху продажбата на алкохол и тютюневи произведения на малолетни и малолетни. По думите на Здравков 11-годишните българчета са на второ място по приложимост на алкохол в Европа.

Стратегията планува още в към педиатричните структури в разнообразни райони на страната да бъдат основани условия за телемедицина, една от консултиращите лечебни заведения ще е Педиатрията. Друга самодейност е е-досието за педиатрична помощ, което да съдържа цялостната информация за детето. В региона на лекарствената политика се работи за 95% реимбурсация на медикаментите за деца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР